Vad är strategisk kommunikation?

Svaret är enkelt.

Idag befinner du dig på en plats och framöver vill du befinna dig på en annan. Strategisk kommunikation är de kommunikativa insatser som tar dig från där du är till dit du vill vara.

Men bara för att det kan förklaras enkelt, betyder inte att det är lätt.

Det krävs både en bra analys, med den korrekta slutsatsen följt av planering och uthållighet.

När vi ställs inför ett problem vill vi ofta hoppa direkt på vad vi tror är lösningen. Vi drar exempelvis slutsatsen att vi behöver en “earned media campaign”, eller en annonskampanj, eller “en kampanj där vi förklarar för målgruppen varför de har fel”, eller något annat. Visst är det bra att vilja agera. Men utan att först ha gjort en bra analys, dragit rätt slutsatser och noggrant övervägt vilka möjligheter som står till buds, är risken stor att vi misslyckas och slänger både pengar och tid i sjön.

När vi arbetar tillsammans tar vi en annan approach.

Först har vi en måldiskussion. Vi ställer oss frågan vad är det vi vill uppnå? En till synes enkel fråga men som ofta behöver fördjupas och diskuteras mer i detalj. Och följdfrågan, är detta ett kommunikationsproblem eller är det ett verksamhetsproblem som behöver åtgärdas innan vi kan börja kommunicera och bygga position?

Om vi kommer fram till att det är ett kommunikationsproblem så gör vi en mer detaljerad analys. Vi tittar på problemet utifrån ett situationsperspektiv, organisationsperspektiv och ett målgrupps-perspektiv. Det är inte så krångligt som det kanske låter utan vi har en lista med frågor vi diskuterar och tar fram svar på. Efter att ha ställt oss dessa frågor får vi tillsammans en bättre lägesbild. En grund att agera utifrån helt enkelt.

Därefter är det dags att sätta de mer detaljerade kommunikationsmålen. I grunden finns det tre olika typer av kommunikationsmål vi kan sätta:

  • Kännedomsmål

  • Acceptansmål

  • Beteendemål

När vi satt rätt typ av mål är det dags att göra det strategiska valet. Och först därefter bestämmer vi vilka kanaler som är de mest lämpliga för att nå ditt mål.

Det här är den metodik som jag med 25 års erfarenhet i ryggen landat i funkar bäst. Och detta oavsett om jag jobbat med att sätta organisationer/företag på kartan, förändra uppfattningar, kriskommunikation eller ”bara” generellt driva en verksamhet framåt.

Om du tycker det låter vettigt och har ett problem du vill diskutera samt tror att vi skulle vara en bra match, är du välkommen att höra av dig.

När ska vi jobba tillsammans, och inte?

  • Det är nu 25 år sedan jag gav mig in i kommunikations- och PR-fältet. Från början var mitt fokus medie- och analytikerrelationer. Men efterhand breddades uppdragen till att också omfatta köpta medier, politikerrelationer och inte minst den allt viktigare internkommunikationen.

    Det finns tre röda trådar för de uppdrag där jag lyckats extra bra.

    1. Organisationen eller bolaget har haft en vilja att bli en ledare i sin sektor.

    2. Det finns något som skaver med omgivningen. En uppfattning eller ett perspektiv som inte kommer fram.

    3. Ni har förändringsarbete som kräver extern-stöd. Under åren har jag jobbat med en lång rad förändringsprocesser. Till exempel M&A-situationer eller större omorganisationer

  • Om du framförallt är ute efter att driva rena säljkampanjer som att skapa sales funnels, optimera webbplatser eller liknande. Min kompetens är kring strategisk kommunikation och framförallt Corporate PR and Corporate Communications.

  • Generellt är det tre typer av uppdrag som jag tar mig an

    1. Hjälpa till att implementera ett effektivt PR och externkommunikationsprogram. Vi jobbar tillsammans fram position, strategi och kampanjer som ni genomför själva.

    2. Jag kör ert corporate PR -program. Det innebär att vi jobbar nära tillsammans för att skapa och implementera kampanjer som hjälper er nå antingen kännedomsmål, acceptansmål eller beteendemål, eller en kombination därav. Men det är konkret och avgränsat i tydliga projekt.

    3. Workshop och träningar. Jag kommer in och kör workshops med syftet att ni själva ska kunna utveckla och implementera moderna PR-program. En annan typ av workshops är medieträningar och en tredje populär är att jag lär ut och coachar er i hur ni skapar proaktiva medie-chanser och hur ni pitchar medier effektivt och med framgång. Den sistnämnda har blivit lite av mitt hallmark.

  • Absolut. Att utveckla och driva corporate PR-programDet var där jag började för 25 år sedan och något jag har satsat hårt på att lära mig och aldrig släppa. Oavsett om det gäller proaktiva aktiviteter eller hur du hanterar reaktiva, kritiska och rena krissituationer så kan jag med handen på hjärtat säga att jag är en av de bästa i Sverige.

    Stora ord, men jag har byggt PR-program som har mångdubblat publiciteten för inte bara ett utan många företag (från startups till globala jättar och både i Sverige och internationellt) och flera organisationer. Jag har jobbat med M&A-kommunikation, rena förvärv och avyttringar, i motgång och medgång. Jag har jobbat med att öka intresset inför börsnoteringar. Rollerna som jag har haft har varit alltfrån PR-konsult och kommunikationsrådgivare till Presschef och kommunikationschef.

    Vill du bli mer synlig i media, med allt vad det innebär i form av att bygga både större kännedom och preferens, eller om du vill ha hjälp att bättre hantera kritiska situationer, så är du i trygga händer med mig.

    Likaså om du vill ha hjälp och sparring med hur du bygger ett bra medierelations-program som du själv kan ta vidare, så är jag ett tryggt och säkert val.

Och nej, PR är inte “enbart” medierelationer!

Tyvärr är det fortfarande vanligt med villfarelsen att PR=medierelationer. PR är i grunden kanaloberoende. PR handlar istället om att bygga kännedom, trovärdighet, relevans och preferens hos målgruppen. Alla kanaler står till buds. Vi använder tillsammans de kanaler som fungerar bäst beroende på din specifika situation. Och i de allra flesta fall rör det sig om en mix av kanaler för att få bäst effekt.

  • Egna kanaler

    Egna medier bör vara utgångspunkten för all modern kommunikation. Det är här du formulerar dina ståndpunkter och gör de tillgängliga för omvärlden. Du berättar vad du tycker, varför du tycker som du tycker, och varför det du har att säga är viktigt. Exempel på egenproducerat/egenpublicerat material är allt som du publicerar på din hemsida, egna presentationer, webinarier och egna poddar. Kort sagt. Det är plattformar där du har kontrollen och håller i “pennan”. Det är helt enkelt din ocensurerade kanal.

  • Köpta kanaler

    Det är lätt att tro att köpt media handlar om stora annonskampanjer i TV eller dagspress. Det är oftast inte detta jag syftar på eller använder mig av i ett modernt PR- och kommunikationsarbete. De köpta kanalerna har här till främsta syfte att förstärka andra kanaler och nå exakt de målgrupper du vill nå och med rätt frekvens. Om förtjänat utrymme handlar om att få legitimitet och bred räckvidd så handlar köpta kanaler om att se till att budskap hamnar framför rätt personer. Det finns också tillfällen då förtjänat inte är lämpligt, möjligt eller relevant. Då är köpt media en ännu större del av mediemixen.

  • Delade kanaler

    Ett enkelt exempel på delade kanaler är din Linkedin-sida, Facebook-sida eller något annat socialt media du är aktiv på. I delade kanaler publicerar du vad du vill men du äger inte själv innehållet och du får vara beredd på kommentarer och mothugg. Inte heller är följarna dina - de är Facebooks eller någon annan plattforms. En av styrkorna med delade kanaler ligger i interaktioner med läsare som förhoppningsvis delar eller kommenterar det du publicerar. Lika viktigt som att kommunicera ut det din organisation står för är att lyssna. Delade kanaler kan ge dig viktiga insikter och förståelse för vad som är viktigt för dina målgrupper. Det kan också vara utmärkta kanaler att testa tankar och idéer innan de används i breda sammanhang.

  • Förtjänad uppmärksamhet

    Det här är vad många först tänker på när de tänker PR eller kommunikation. Det är artiklar eller inslag som produceras om dig eller din verksamhet och som du inte har någon kontroll över. Och, det kan vara en viktig del eftersom det bidrar till en tredjeparts-validering och ett bevis på att du, dina tankar och åsikter, har vikt också för andra. MEN, det är väldigt få, om ens några, som idag kan bygga hela sin kännedom och preferens genom förtjänat utrymme. Men när förtjänat utrymme verkar i samklang med andra insatser blir det snabbt viktigt, centralt och drivande. Det är få saker som har samma genomslag som brett genomslag i förtjänade kanaler.

Kanaler i all ära men allt börjar med vad som ska sägas till vem. Det vill säga den strategiska berättelsen.