Konsten att reparera ditt rykte
Vi har alla varit där någon gång. Vi har sagt något vi inte skulle sagt eller gjort något vi inte skulle gjort. Men om det inte räcker med att be om ursäkt. Vad gör vi då? Hur kan vi reparera vårt rykte? Läs vidare.
Det är ju inte helt ovanligt med företag eller politiker som går på pumpen och avslöjas med byxorna nere, händerna i syltburken eller vad de nu har för preferenser. Men hur ska du tänka när du plötsligt står där och ser hur allt du arbetat för rinner dig ur händerna för ett misstag eller felsteg? Finns det något att göra?
Svaret är JA. De här tipsen funkar såväl i arbetslivet som i privatlivet och för såväl individ som en hel organisation. För handen på hjärtat, det är ju inte bara kända och mäktiga personer och organisationer som gör fel. Även vi vanliga dödliga begår misstag, säger dumma saker eller förlorar humöret. Skillnaden är bara att det sällan blir förstasidesstoff.
Så säg nu att du blivit avslöjad med att göra något fel. Vad är det första du ska göra?
Jo, ta ett djupt andetag. Det som är svårast i en krishantering är ofta att vi har en tendens att bli alltför känslomässiga och inte rationella. Vi människor har en djupt rotad längtan att vara till lags och bli accepterade men också att försvara oss och stå upp för oss själva. Detta kan felaktigt hanterat leda till att vi förvärrar situationen. Så ta det djupa andetaget och undvik de närmast reflexmässiga beteendena att antingen skylla ifrån dig eller försöka urskulda ditt misstag eller att bli arg. Så, när du tagit det där andetaget ja då kan vi kavla upp ärmarna och göra det riktiga jobbet. Och så en sak till innan du går vidare i processen. Om det är uppenbart att du har gjort fel så be om ursäkt till de som är berörda och säg att du ska ta tag i situationen.
1. Bedöm situationen
Innan du ens tänker tanken på att göra något så ska du bedöma skadan. Ställ frågorna; vilka delar av mitt förtroende är skadat? Är det tilltron till att det jag säger stämmer? Är det att jag gjort saker som är förkastliga som har skadat min karaktär? Vilken roll hade du i det som uppkom?
Om ryktesskadan inte gäller dig som person utan handlar om det företag eller den organisation som du företräder så brukar jag först identifiera vilken del av organisationen som är direkt inblandade i krisen. Gäller krisen:
Ledarskapet (med andra ord har någon betett sig illa mot någon)
En produkt eller tjänst som är bristfällig (bilar med bromsar som inte fungerar)
Har organisationen brustit i sitt betene med omvärlden? (Inte betalat skatt)
Anledningen till att jag rekommenderar att du ställer dig dessa frågor är att det är långt ifrån säkert att en produkt börjar sälja mindre för att en VD agerat dåligt eller att ditt företag har skattefuskat. Du behöver helt enkelt skaffa dig en bild över vilken typ av konsekvens situationen får. Annars blir krisarbetet ofta kladdigt och du kommer inte lyckas ringa in vad som är rätt att göra nu.
2. Ta in synpunkter
Det är inte ovanligt att vi tror att efter att vi själva bedömt situationen så vet vi säkert vad vi ska göra. Eller hur? Men gå inte i den fällan. Vad du har gjort hittills är att du har skaffat dig en bild från ditt perspektiv. Nu är det dags att ta in synpunkter från andra. Fråga omgivningen hur de upplever situationen, vad de har för tankar kring det inträffade och vad de förväntar sig av dig. Fråga inte enbart de som är drabbade utan även de som inte är det. Det kan bidra till att skapa en mer balanserad bild.
3. Bestäm dig för vad som ska göras (strategi) och agera (plan)
Nu har du kommit dithän att det är dags för dig att bestämma vad du är villig att göra för att reparera ditt rykte och bygga en starkare profil framgent. Bestäm dig för om du ska gå på anger management-kurs om du har tappat humöret eller om du ska bli bättre på att kolla fakta innan du uttalar dig eller vad som nu är relevant. Om krisen gäller en organisation eller ett företag, ringa in de områden som behöver ändras och sätt konkreta action-plans för varje område som alla styr mot ett och samma mål.
4. Räta ut missförstånd och bygg relationen på nytt
När du nu har satt igång ditt förändringsarbete så gäller det att ha örat mot rälsen. Är det fortfarande så att du får kritik? Finns det missförstånd som ligger och grumlar relationen eller är det så att någon fortsätter att prata illa om dig? Om så är fallet så gäller det att på ett lugnt och sansat sätt bemöta kommentarerna och prata med de organisationer eller personer som sprider ryktena. Och jo jag vet hur svårt det kan vara och hur nervöst det är att ha dessa samtal men det är ingen bra idé att rygga tillbaka. De måste bara göras. Efteråt kommer du se att det är värt det.
5. Låt dina handlingar tala
Det är viktigt att sprida positiv energi när du ska återbygga relation och förtroende hos vänner, kollegor eller målgrupper. Men det räcker inte, du behöver genom dina handlingar visa att du menar allvar. Få saker är så effektivt som när människor ser att du lever som du lär. Att inte bara är full av prat utan att du också gör vad du säger att du ska göra. Det om något, bygger förtroende.
6. Blicka framåt
Att gå igenom en kris kan vara som ett reningsbad. Rätt hanterat kommer du ut starkare och bättre på andra sidan. Men varför sluta nu? Du har kanske gjort dig av med ovanor du haft eller du har rättat till det som var fel i din organisation. Vad är nu nästa steg? Vart vill du nå nu? Är det dags för att återuppfinna dig eller din organisation och våga drömma större, vackrare och bättre?
Häromdagen hörde jag ett sånt där ordspråk som bara satt sig på direkten. ”Titta innan du hoppar men om du bara tittar blir det inget hopp”. Detsamma gäller när du ska reparera ditt rykte. Du måste agera.
Lycka till!