Den T-formade kommunikatören
Debatten har under lång tid gjort gällande att du ska vara så specialiserad som möjligt. Du ska vara specialiserad på att skriva, på köpt media, på strategi eller på medierelationer. Det sägs ofta att du som individ inte kan vara duktig på alla dessa delar. Jag delar inte den bilden. Min erfarenhet är rentav att den är fel.
Istället behöver du veta en hel del om mycket och sen dessutom ha ett antal specialiseringar. Det vill säga, du behöver ha ett antal områden du behärskar och kan hantera väl, och sen ett par områden där få eller ingen slår dig på fingrarna. Och jo, vi människor klarar av att vara bra på mer än en sak.
Anledningar till att inte specialisera dig för mycket
Det finns framförallt tre anledningar till att du behöver ha bred kompetens för att vara en god kommunikatör.
Om allt du behärskar är att hamra, så ser du behovet av spik överallt. Och, hur ska du då veta att vad du föreslår är effektiva lösningar för dina uppdragsgivare?
Yrket som kommunikatör vilar på två fundament. Det ena fundamentet är att kommunikation är ett idé-buret yrke. Det andra är att utan exekvering så är idéerna ingenting värda. Du behöver både ha förmågan att generera idéer, fast rotade i strategi och verksamhet, och du behöver också ha förmåga att omvandla idéerna till effektiva kommunikationsinsatser. Detta kräver bred kompetens.
Tid och teknik har gjort produktion enklare, mer strömlinjeformad och billigare. Förut behövde du ha grafiska formgivare, fotografer och copywriters. Idag kan du tack vare modern teknik göra mycket av det arbetet själv. Och snabbare. Och just att du tack vare modern teknik lättare kan göra alla dessa arbetsuppgifter själv, har gjort att kravet på dig att också utföra dessa arbetsuppgifter, har ökat.
Kort sagt, kommunikationsyrket kräver mer av dig idag än tidigare.
Så vad är det då för kunskap du behöver?
Oavsett vilken typ av kommunikation du väljer att ägna dig åt, så är det några kunskaper du alltid behöver och som utgör själva grunden till varför du blir anlitad.
Dessa är:
Strategiskt tänkande
Skrivande, gestaltande och produktion
Övertyga och argumentera
Oavsett vilken bana du väljer eller hur länge du arbetar, kommer du sannolikt behöva vara bra på dessa tre områden.
Strategiskt tänkande krävs för att förstå vad som är rätt för din organisation vid olika lägen. Skrivandet och produktionen är basen för att omvandla tanke och idé till handfast kommunikation oavsett om du kommunicerar via ljud, bild eller skrift. Du kommer också att förutsättas vara den i din organisation som hanterar texter bäst.
Sen har vi den tredje punkten. Kommunikation och PR handlar absolut om att ha stora öron, lyssna och anpassa organisationen efter omvärlden. Men, det är svårt att komma ifrån att en minst lika stor del, vanligtvis större, handlar om att påverka och övertyga dina målgrupper om förträffligheten i era idéer och vad ni står för som organisation. Faktum är att vårt yrke har en hel del gemensamt med säljarens. Skillnaden är att vi kommunikatörer ofta övertygar via masskommunikation, medan säljaren istället arbetar med att övertyga en till en.