Hur du lyckas med annonsering på Linkedin
LinkedIn är en marknads-, PR- och kommunikationsmöjlighet som är alldeles för stor för att ignorera. Idag har de med mer än 875 miljoner användare från hela världen.
Plattformen lanserades redan 2002 men då var det mest en plats att lägga upp sitt CV på. Sedan dess har den utvecklats till en av de mest kraftfulla sociala medieplattformarna formarna för att nå välutbildade och engagerade personer.
Hur framgångsrika är då LinkedIn-annonserna?
Det enkla svaret är att det finns goda chanser att lyckas. Med en myriad olika valmöjligheter nischa ner dig till att hitta exakt de du vill nå.
I dagsläget finns över 65 miljoner beslutsfattare från en mängd olika sektorer på Linkedin. Enligt statistik från Linkedin har den här gruppen ungefär dubbelt så mycket köpkraft som en typisk person.
Detta ger marknadsförare en oöverträffad chans att få kontakt med potentiella kunder. Jämförelser visar också att annonsering på Linkedin kan ge mer än tre gånger så mycket inkomster som du skulle kunna fått via andra sociala kanaler. Dessutom producerar Linkedin mer än dubbelt så många leads som konkurrerande plattformar, och dess Lead Gen Forms där allt sker på Linkedin utan att målgruppen behöver lämna plattformen sägs konvertera upp til fem gånger så bra som när du länkar till din egen hemsida.
Så hur ska du då tänka och vad ska du då göra för att lyckas med din annonsering. Häng med här så ska jag göra mitt bästa för att reda ut några av de bästa metoderna för att generera potentiella kunder med hjälp av LinkedIn-annonser.
Hur du gör din LinkedIn-kampanj mer effektiv
Här är några enkla tips för att använda LinkedIn-annonsering oavsett om ditt mål är att bygga kännedom, preferens eller direkt sälja något och få nya kunder.
1. Utveckla nischade annonser
Ett av de viktigaste framgångskriterierna för dina LinkedIn-annonser är att de ska rikta sig till en så specifik målgrupp som möjligt. Satsa alltså inte på att göra en generell annons som ska nå alla dina målgrupper utan ta fram vad som är unikt med varje individuell målgrupp oavsett om det sker i copy eller i bildsättning. Linkedin är ju oöverträffat på att hjälpa dig nå B2B-folk så använd de olika kriterierna som finns för att bygga din målgrupp så noggrant som möjligt.
När du väljer din målgrupp kan du använda en mängd olika egenskaper, till exempel:
Storlek, sektor eller namn på företaget
Befattning eller titel Arbetsgivare deltog
Ålder, kön, utbildningsnivå och studieområde
Dessa är de främsta riktade kategorierna och du kan dessutom kombinera och så klart även ladda upp egna listor. Men se vilka olika grupper du vill nå och gör annonser som talar till just den gruppen.
2. Välj rätt typ av annons
Du kan i huvudsak välja mellan flera olika annonstyper när du kör en kampanj på LinkedIn.
Sponsrat innehåll är en annons som visas direkt i användarens flöde när de scrollar. De smälter in i övriga flödet precis som annat användar-genererat material. De kan främja relationen, öka medvetenheten om dig och det du gör och generera potentiella kunder.
Proffstips: Sponsrat innehåll som omfattar färre än 150 tecken brukar funka bäst.
Meddelande-annonser, tidigare kända som Sponsored InMail, kan fungera när du har små väldigt specifika målgrupper och när du kan anpassa varje kontakt. Men, som kommunikatör och marknadsförare är jag skeptisk till att försöka mig på detta när du har större och bredare målgrupper. Dessutom har dess popularitet gjort att dessa meddelanden nästan kan framstå som spam.
Textannonser är annonser till höger på Linkedin-sidan och kan ha flera olika annonsformat. Du kan välja mellan att betala per klick (PPC) vilket innebär att du betalar när en person klickar på annonsen eller per tusen visningar (CPM), det vill sägavvarje gång 1 000 personer ser den.
Kampanjer med textannonser ger ofta bäst resultat när deras målgrupp är mellan 60 000 och 400 000 så det är relativt stora målgrupper.
3. Välj rätt annonsformat
Du kan välja det bästa formatet för din kampanj efter att du har bestämt vilken annonstyp som är mest effektiv att använda. Alternativen består av:
Textannonser – Det här är enbart textannonser som visas i flödets sidofält.
Enbildsannonser – Dessa annonser måste innehålla en fängslande, bra bild tillsammans med en kortfattad text. En av de mest populära annonsstilarna är enbilds-annonsering, som brukar fungera utmärkt för sponsrat innehåll.
Karusellannonser är även det en vanlig struktur för sponsrat innehåll. Flera foton kan läggas till, vilket är bra för att presentera till exempel en mängd olika personer, produkter eller tjänster
Ett av de mest populära annonsformaten är videoannonsen. På LinkedIn kan du använda video när du kör sponsrat innehåll som ett sätt att sprida medvetenhet och generera klick. Videoannonser brukar fungera bra för att skapa uppmärksamhet och engagemang men om du vill konvertera eller direkt sälja något så brukar statiska annonser fungera bäst.
Lycka till!