Fakta får oss inte att ändra beteende — men känslor gör!

Där står du med dina powerpoints, fulla av fakta. Snygga grafer, tabeller och en och annan pie chart. Du kan varenda graf, du har förberett dig på varenda tänkbar fråga som kan komma.

Du börjar, ”….

Utvecklingen under de senaste månaderna pekar på en positiv trend där försäljningen ökar med i snitt fem procent per månad och resultatet med åtta procent”.

Du tittar ut över dina kollegor och alla sitter och tittar i sina mobiler. Nej, förresten en sitter där längst ner och tittar rakt ut i rummet. Först tror du hen tittar på dig men sen ser du den simmiga blicken.

Ingen lyssnar. Hur skulle du kunna göra istället? 

Svaret vi fått lära oss är storytelling. Det är genom storytelling som vi helt plötsligt ska flytta berg och få alla med oss. Känner du igen det?

Jag brukade hata ordet. Jag fick klump i magen och kände ilska när folk frenetiskt började slänga sig med begreppet storytelling. Och jag jobbar ändå i kommunikationssvängen.

Men vad menade dessa ”folk” när de villa ha ”mer storytelling” i parti och minut?

Och hur ska du få in storytelling i en budgetuppföljning? Och hur ska du få tid? Du jobbar förmodligen redan mer än vad du önskar.

Faktum är att det varesig behöver vara svårt eller speciellt konstigt. För att bli bra på storytelling behöver du skriva in dig på helgkurs på skrivarakademin.

Tvärtom.

Du behöver faktiskt bara tänka på vad du redan gör. Typ. Mer om det strax.

Men varför ska du bry dig?

Det korta svaret är att historier och berättelser hjälper oss att komma ihåg bättre. Men berättelser påverkar också vad vi tycker om något.

Faktum är att när en forskartrojka från Harvard, Bonns universitet och Kölns universitet, tittade närmare på vilken effekt storytelling har på oss, visade det sig att de som hade fått enbart fakta presenterade för sig hade justerat sin uppfattning med ungefär fem procentenheter en dag efter att de mottagit fakta. De som istället fått en story presenterad för sig tillsammans med samma statistik hade istället justerat sin uppfattning med 12 procent under samma tidsperiod.

Siffror hit och dit men jag tror poängen går fram.

Det är helt enkelt så att effekten är mer än dubbelt så hög om vi använder oss av en story än om vi nöjer oss med att lägga fram hårda fakta.

Så hur gör du då. Hur använder du dig av storytelling utan att behöva checka in på den där skrivkursen?

Låt oss bli konkreta.

Faktum är att de bästa historierna hittar du genom att se tillbaka på dina egna erfarenheter. Storys du använder dig av i arbetslivet är alltså inget du behöver hitta på eller skapa.

Istället går du bara tillbaka i minnet och letar upp ett exempel på när du hjälpte en kund, chef, kollega eller något annat. Ställ dig själv sen frågorna:

  • Vad var det som hände. Vad var det för situation?      

  • Hur kände personen då? Stressad, arg, förtvivlad, uppgiven?

  • Hur gjorde du för att hjälpa personen?

  • Vad hände sen?

  • Vad betydde det att du/ni löste situationen?

Svårare än så behöver det alltså inte vara.

Storytelling demystified!! Och helgen räddad! 

Lycka till!

Föregående
Föregående

Ny bok om medieträning

Nästa
Nästa

Hur lätt skadas ditt förtroende egentligen?