Så får du idéer till din storytelling — snabbt


Det finns nog ingen som har undvikit storytelling som begrepp under de senaste decenniet. Men hur gör du för att komma på en bra story?

Storytelling som begrepp har totalt exploderat i företagsvärlden och överallt pratas det om vikten av att berätta en story. Kanske kan vi gå så långt som att säga att det är en av de viktigaste kunskaperna att skaffa sig som ledare, marknadsförare och inte minst om du är PR- eller kommunikationsproffs.

Så varför är det så viktigt då? För i en värld där det finns ett totalt överflöd av information och av människor och företag som slåss om vår uppmärksamhet, så är det dem som lyckas spela på det mänskliga som lyckas bryta igenom till oss och som dessutom lyckas stanna kvar i vårt medvetande.

Du skulle kunna säga att det inte längre handlar lika mycket om det vi erbjuder, säljer eller tillverkar utan om de stories vi berättar för våra kunder och lyssnare.

Och jag vet inte hur du känner men under en lång tid kunde jag själv få ont i magen när någon bad mig att på 10 minuter komma på stories om både det ena och det andra. Jag läste i stort sett varenda bok jag kom över om storytelling bara för att upptäcka att det var väldigt svårt att tillämpa metoder från screenwriting i företagsvärlden. Jag hörde någonstans att det tar flera år att labba fram rätt story för en tecknad film till exempel.

Men efter mycket plåga och vånda så hittade jag i alla fall en metod som fungerade för mig och som hjälper mig att hitta de där historierna som var värda att berätta, som inte blev konstlade och som faktiskt också hade ett syfte.

Men håll i er, det är en ganska enkel metod.

Numera när jag behöver komma på en story, oavsett om det är åt någon annan eller mig själv, så letar jag efter exempel på jobbiga situationer eller personer kring det som det gäller.

Låt mig ta ett exempel så det blir tydligare.

Säg att du har en chef, kund eller uppdragsgivare, eller att du själv behöver komma på en historia för hur era produkter eller lösningar är de bästa.

Tänk dig då den jobbigaste, tuffaste eller mest krävande kunden du har träffat MEN som du också har lyckats hjälpa. Berätta sen den historien.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

När du har riktiga historier, baserade på egen erfarenhet, så går det dessutom:

  • Mycket snabbare att skriva dem

  • De blir mer levande när du berätta dem

  • Och, inte minst, du behöver inte lägga en massa tid på att memorera dem

Hoppas metoden är till hjälp!

Lycka till!

Föregående
Föregående

Dags för reality check?

Nästa
Nästa

Dags för utvärdering